Jdi na obsah Jdi na menu
 


koza šrouborohá

29. 4. 2013

1.  Popis: Koza šrouborohá má v létě krátkou, narudle šedou srst. V zimě je srst delší a šedá. Samice dosahují velikosti 40 kg a samci dosahují hmotnosti až 110 kg. Samci a samice mají šrubovité rohy, které mohou u samců mít i 160 cm. Ocas může mít 8-14 cm.

2.Chování: Koza se živí trávou, listy a jinými dostupnými vegetacemi. Aktivní je hlavně ráno a přes den odpočívá. V době rozmnožování probíhá mezi samci mnoho bouřlivých zápasů. Snaží se tím přilákat co nejvíce samic. V době zápasů kdy se do sebe samci zapřou rohama, vydávají zvuky podobné zvukům kozy domácí.

3. Řazení: Koza šrouborohá je savec. Její řád je sudokopytníci a čeleď turovití. Ohrožení kozy je takové, že ohrožená je. K ohroženým zvířatům se připojila zejména kvůli lovu pro velmi ceněné rohy. Pokud však chcete kozu šrouborohou vidět zajeďte do zoo Liberec, Olomouc, Děčín nebo případně do zoo mimo Českou republiku.

4. Rozmnožování: Samice rodí jedno mládě, které několik měsíců kojí.

Doufáme, že se vám tento příspěvek líbil a získali jste užitečné informace o koze šrouborohé a pokud máte dotazy nebo něčemu nerozumíte neváhejte napsat dotaz do komentářů  

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář