Jdi na obsah Jdi na menu
 


tučňák

25. 3. 2013

 

1. Popis: Tučňáci jsou nelétavý ptáci s dobrým přispůsobením k lovu ve vodě. Nejmenší druh je tučňák nejmenší dosahující hmotnosti 1,5-2 kg a největší tučňák je tučňák císařský, který může mít až 46 kg.

2. Kde žijí ? Tučňáci žijí zejmena v chladných proudech na jižní polokouli. Jen jeden druh mírně zasahuje do severní polokoule. Na světě žije 18 druhů tučňáků.

3. Anatomie a morfologie: Tučňáci jsou dokonale přizpůsobení potápění a lovu v hluboké vodě; kvůli tomuto přizpůsobení druhotně ztratili schopnost letu. Hlavním orgánem pohybu ve vodě jsou křídla, přeměněná ve veslovité útvary. Zobák tučňáků je velmi silný, jazyk a patro pokrývají ostré rohovité bradavky, bránící vysmeknutí ulovené ryby.
Oči tučňáků jsou přizpůsobené vidění ve vodě – čočka dovede výrazně měnit tvar, sítnice je silně citlivá na světlo. Aby ve studených vodách i mrazech na souši udrželi teplo, vyvinula se u tučňáků silná vrstva podkožního tuku, tvořící téměř třetinu tělesné hmotnosti.

4. Zajímavosti: Tučňáci jsou dokonalí plavci, dosahující pod vodou rychlosti až přes 10 km/hod, což je více než u světových rekordmanů v plavání. Při potápění se běžně potápějí do hloubek 10–20 metrů. Díky fyziologickému přizpůsobení dokáží pod vodou vydržet až 30 minut.

5. Potrava: Potravou tučňáků jsou ryby, hlavonožci a kril.

6. Druhy: tučňák císařský

                 tučňák královský

                 tučňák novozélandský

                 tučňák snárský

                 tučňák brýlový

                 tučňák skalní

                 tučňák galapážský

                 tučňák kroužkový

                 tučňák oslí

                 tučňák nejmenší

                 tučňák žlutorohý

                 tučňák uzdičkový

a mnohé další :-))

více informací formou komentářů

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář