Jdi na obsah Jdi na menu
 


Slepýš

3. 4. 2014

Slepýšovití (Anguidae) jsou čeledí ještěrů s protáhlým tělem a redukovanými končetinami. V ČR žije jeden druh, hadům podobný slepýš křehký, největším druhem je blavor žlutý z jižní Evropy a Blízkého Východu, který dorůstá délky až 120 cm.

Charakteristika

Slepýšovití mají štíhlé tělo a dlouhý lámavý ocas, končetiny bývají menší a u některých druhů jsou patrné jen jako rudimenty na kostře. Toto se týká především podčeledi slepýši, aligátorci mají končetiny normálně vyvinuté. Jazyk je dlouhý a rozeklaný. Společným znakem všech slepýšovitých je tzv. osteodermový podkožní kryt, tuhé ochranné brnění, které však způsobuje, že beznozí zástupci postrádají rychlost, mršnost a ohebnost hadů.

Žijí na zemi nebo pod zemí a živí se hlavně hmyzem, žížalami, červy a dalšími bezobratlými. ,

Rozšíření

Slepýšovití jsou rozšířeni v Evropě, Asii i Americe, je známo přes 100 recentních druhů.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář