Jdi na obsah Jdi na menu
 


gibon bělolící

21. 1. 2013

1. Potrava: Giboni jsou všežravci. Živí se ze 75% zralým ovocem. Výhonky, hmyz, listy a menší živočichové jsou jako dopněk stravy. Pijí tak, že si namočí ruce a vodu vysávají.

2. Život: Giboni žijí v rodinách se složením: samec, samice a mláďata. Mláďata  později pod odrostení od rodiny odejdou a hledají si partnera a území. Giboni se často dopouští malých pranic mezi samci, ale ne krvavými. Giboni jsou závislí na území a nestěhují se. Jejich den začíná vstávání za úsvitu, pak pokračuje krmením a odpoledne odpočinkem, pak je zase krmení a večer všichni usednou na strom a ty starší si vezmou mladší do náruče. Samice je březí asi 200 dnů.

3. Rozšíření: Thajsko, Malajsie, Laos, Vietnam, Kambodža, Čína...

4. Komunikace: Giboní hlas je slyšet až do 1,5 kilometru. Po vřešťanech jsou nejhlasitějšími primáty. Jejich takzvaný zpěv podle druhu trvá 10-20 minut. Zpěv samice je složitější než samcovo.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář