Jdi na obsah Jdi na menu
 


ibis skalní

13. 5. 2013

1. Ibis je velice vzácný pták z čeledi ibisovitých. Je kriticky ohrožený.

2. Popis: Dorůstá velikoti 70-80 cm. Barva  je leskle černá. Hnízdí v koloniích na skalních útesech. Staví si jednoduchá hnízda a následně to dich klade 2-3 vejce. Z Evropy byl vyhuben před 300 lety. Živí se hmyzem, plazy a jinými drobnými živočichy. Jeho volně žijící populace je dnes odhadována na 500 jedinců v jižním Maroku a méně než 10 dalších v Sýrii, kde byl jeho výskyt nově objeven teprve v roce 2002.Důvody dlouhodobého úpadku početnosti tohoto druhu nejsou stále objasněny, je však jisté, že v posledních letech mohl za rychlé ztráty celých kolonií zejména lov, ztráta přirozeného biotopu a otrava pesticidy.

3. Řazazení: Řád brodivý, podtřída letci, čeleď ibisovití

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář