Jdi na obsah Jdi na menu
 


kukačka

13. 5. 2013

1. vzhled : dorůstá 33 – 34 cm, je štíhlá s dlouhým ocasem a křídly. Vyskytuje se ve dvou formách  šedé (samci i samice) a hnědé (některé samice).

2. výskyt : žije zejména v lesích, často poletuje i na otevřená prostranství .

3. dorozumívání : Samec se ozývá výrazným a charakteristickým kuku , samice hlasitým bi-bi-bi . Je to jediný druh kukaček vyskytujících se v ČR .

4. návraty : do Evropy přilétá koncem dubna, v srpnu až září odlétá opět na jih.

5. co jste možná nevěděli : mají čtyři prsty na noze které  jsou uspořádány tak, že dva směřují dopředu a dva dozadu.Samec je šedý, na břiše má příčné proužkování. Samice je naspodu hnědá, někdy červenohnědá s příčně pruhovaným břichem. Mláďata jsou svrchu rezavě bíle šupinatá.

6.jiné informace :  o  kukačce je známo, že nežije s jedním samečkem v trvalejším páru, ale že navazuje během jara jen kratičké známosti s několika samečky. Jednotlivé populace kukaček jsou přizpůsobené jednotlivým druhům druhům hmyzožravých pěvců, například rákosníkovi obecnému  ,, pěvušce modré , , července obecné , a dokonce i drobnému střízlíkoviobecnému , jimž samice kukačky vkládá do hnízd vždy po jednom vejci. Celkem tak naklade 15 až 20 vajec. Doba sezení trvá 12 až 13 dní, pěstouni krmí mládě 21 až 23 dnů a ještě 3 týdny je přikrmují. Kukačka obecná je tažná, živí se hmyzem.

Co potřebujete vědět tak nám pište do komentářů a my rádi odpovíme :-)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář